50 jarig Jubileum

De Confrérie bestaat 50 jaar

De Confrérie bestaat 50 jaar!

Op deze pagina vertellen we je graag meer over alle activiteiten in ons Jubileumjaar 2022.
Sinds oktober 2021 is jubileumcommissie  met Judth Besselink, Alice Leclercq en Jacques van Boxtel gestart met de voorbereidingen

Schrjf vast in je agenda: zondag 11 september Jubileumproeverij!

Uit de oude doos....
In 1972 startten de twee vrienden Rob van Boxtel en Harry de Graaf de Confrérie des Amateurs du Bon Vin. Een toepasselijke naam want het idee was een groep vrienden te mobiliseren die liefhebber waren van goede wijn en die gezamenlijk te gaan inkopen.  
In de zomer van 1972 waren zij op bezoek bij Félix Chemarin uit Villié-Morgon in de Beaujolais. Zij proefden zijn Morgon uit zilveren tastevins. Links op de foto Rob van Boxtel, daarnaast Riet de Graaf. Félix in het midden en rechts daarvan Harry de Graaf. Mijn moeder Ans van Boxtel was de fotograaf. 
Félix was een alleraardigste vigneron die in Confrériekringen al snel de bijnaam kreeg het "wijnboerke". Markante man met een maanoog en altijd zijn zwarte baret op.
De Morgon van Chemarin was de eerste wijn die de Confrérie importeerde. 720 flessen Morgon 1971 werden besteld voor 7,00 Franse Francs. Ongeveer €1,20 per fles.
Voor Chemarin was dit een een grote bestelling en nog wel zijn eerste naar het buitenland. Bij afhalen door de transporteur moest er contant betaald worden. Het halve dorp was uitgelopen om de trotse Chemarin de wijn te zien inladen.

 

Eerste voorzitter

Rob van Boxtel en Harrie de Graaf waren de oprichters van de Confrérie. Van 1972 tot 1989 was Rob de voorzitter.
Club groeide snel. Vooral in het zuiden. Logisch want secretariaat was vlakbij Den Bosch, in Helvoirt aan de Antwerpse Baan waar Rob en Harrie buren waren.
Bleef niet onopgemerkt. In 1975 verscheen er een artikel in het Brabants Dagblad. Met de foto van Rob in zijn kelder.

Achille Thirion

Naast de Morgon van Chemarin werd Achille Thirion een van de eerste wijndomeinen waar de Confrérie haar wijnen kocht. Elzas wijnhuis uit Saint-Hippolyte, dat sinds 1790 wijn verbouwde. In 1970 startte Achille met het zelf bottelen van wijn. Daarvoor verkochten zij de wijn in bulk.
Via Sterenberg een bevriende architect van Harrie de Graaf kwam de Confrérie in contact met Thirion. Rob en Harrie waren direct liefhebbers van de wijnen. In 1972 bestelden zij 2000 flessen Riesling. Thirion viel van zijn stoel. Zoveel had hij nog nooit verkocht. En export naar Nederland was nieuw voor hem. Wist niet of dit wel te vertrouwen was. Hij besloot om met zijn vrouw de auto te pakken en op onderzoek uit te gaan. Zeer verbaasd kwamen ze in het buitengebied van Helvoirt uit bij 2 villa's.
Het was het privé-adres van Rob en Ans van Boxtel. Zij werden hartelijk ontvangen en bespraken de deal. Toch nog niet helemaal zeker van hun zaak reden ze daarna naar Groningen. Daar woonde Sterenberg die privé al een paar keer wijn bij Thirion had afgehaald. Sterenberg kon ze gerust stellen, het zat financieel wel goed.

Foto's: maart 2022 Maison Achille Thirion,  Achille en Brigitte lunch,  Achille en zoon Michel.

 

Château Penin & Patrick Carteyron

Op de foto, iets lastig te zien, een piepjonge Patrick Carteyron, Ans en Rob van Boxtel, De foto is in de jaren '80 gemaakt bij zijn ouderlijk huis dat op zo'n 30 meter van de wijnkelder staat. Hij had opleiding oenologie gevolgd en na diverse stages kort na de dood van zijn vader het domein overgenomen. De tweede foto nam Wouter in februari 2022 in zijn proeflokaal dat hij enige jaren geleden liet bouwen. Met onder andere de originele oprichtingsakte van het Château en foto's van zijn vader, opa en overgrootvader. Fijn om al zó lang zaken te doen!

Het was een boeiend bezoek, eind februari dit jaar. De vatenkelder  van Patrick is een stuk minder gevuld, omdat ook hij vorig jaar een stuk minder geoogst heeft i.v.m. de aprilvorst. Hij heeft dus veel minder vaten aangeschaft. Patrick is actief op Facebook en vorig jaar maakte hij een filmpje waarbij liet dat er grote strobalen verbrand werden om de vorst te weren. Het was die koude nacht windstil en dus had dit geen effect... Gelukkig heeft hij grote voorraden. Het klimaat baart hem echter wel zorgen, want zoiets kan zomaar weer gebeuren. Waar hij zich ook druk om maakt is het steeds hoger worden alcoholpercentage in de wijn. Die hoge percentages komen de smaak niet te goede vindt hij. Zijn streven is dan ook om wijnen te maken die niet hoger zijn dan 13 à 13,5%. Dit doet hij om het hele jaar bezig te zijn met snoeien, zoals hij op de foto hieronder uitlegt. Door juist voldoende blad aan de wijnstok te hebben zorgt hij ervoor dat er precies voldoende voedingsstoffen naar de druiven gaan, waardoor de druiven helemaal optimaal rijp worden, maar daardoor ook nét voldoende suiker hebben om dat gewenste alcoholpercentage te krijgen. Dat vergt wat rekenwerk, maar het resultaat is er dan ook naar.

Want brengt de toekomst verder voor hem? Vorig jaar meldden we al dat zijn twee zoons(derde foto) hun opwachting hebben gemaakt in het bedrijf en ik heb ze in Parijs mogen ontmoeten, zie foto! Op dit moment volgen ze diverse wijnopleidingen, maar de opvolging is dus geregeld. Niet dat Patrick aan stoppen denkt!

 

 

Château de la Chaize

In bulletin no. 1 van de Confrérie wordt gesproken over de geslaagde eerste proeverij in 1973.
De Morgon van Félix Chemarin en de Brouilly van Château de la Chaize "vonden grote aftrek".
Deze laatste bezocht ik afgelopen 14 maart. De poort stond open dus reed ik naar binnen.
Voor de mposante cave kwam een man op mij af. Zei dat ik zonder afspraak niet binnen kon. 
Als brutale Hollander antwoordde ik: U kunt een klant die bij u al 50 jaar geleden grote hoeveelheden Chaize kocht,
toch niet zomaar wegsturen? Dat werkte, kreeg een rondleiding.
Het schitterende Château anno 1676 van architect Jules Hardouin-Mansart en de tuinen van André Le Notre werd in
die tijd bewoond door Marquis Roussy de Sales. Werkzaam in Parijs voor Dior parfum. Onze contactpersoon was mr. Martray, de "régisseur".
Het domein omvatte 250 ha. waarvan 99ha. aaneengesloten wijngaarden. Daarmee de grootste in de Beaujolais. 
In 2017 verkocht de oude markiezin het domein aan de fam. Gruy eigenaar van een grote bouwgroep. Naar verluidt voor tussen de 15 en 30 miljoen euro.
Er wordt nog steeds verbouwd en gerenoveerd. Inmiddels 50 ha. wijngaarden bijgekocht en willen nog uitbreiden.
Naast Brouilly inmiddels ook de crus Fleurie, Côte de Brouilly en Morgon. 
Proef er 5 wijnen en koop enkele flessen. Zij steven naar topniveau en dat proef je en zie je aan de prijzen. Consumenten-prijzen van €14 tot €30.
De Confrërie heeft ruim 10 jaar intensief met Chaize gewerkt. Zij exporteerden in de loop der jaren steeds grotere hoeveelheden naar de USA.
De kwaliteit ging achteruit en wij stopte met Chaize. Inmiddels werken we naar grote tevredenheid met Bergeron die inmiddels 7 Beaujolais crus maakt. En tegen heel andere prijzen.
Vraag of de exportmanager ons een prijslijst kan sturen, de volgende dag krijg ik te horen dat ze voor Nederland een exclusieve importeur hebben. Het bezoek was leuk, een stukje jeugdsentiment, ben er vaak met mijn ouders geweest.
Bij de flessenfoto's de actuele Chaize jaargangen en een jeroboam 3 liter fles van 1971 met het oude etiket.


 

Jubileum 2002

In 2000 volgde ik Thieu Schraven op als voorzitter van de Confrérie. 2002 was het 30 jarig jubileum.
In restaurant Molenwijk in Boxtel hadden we 's middags een uitgebreide proeverij en aansluitend een diner.
Aanwezig waren de wijnleveranciers:
Achille en Brigitte Thirion uit de Elzas.
Patrick Carteyron uit de Bordeaux.
Jean-Francois Bergeron uit de Beaujolais.
Lucien Thomas uit de Bourgogne.
IL conventino uit Toscane.
Op de foto's ook de oprichter van 1972 Harry de Graaf ,
voorzitter tot 2000 Thieu Schraven, Wim Dik van departement Den Bosch2,
en ondergetekende Jacques van Boxtel.
 

Château de l'Engarran met óók een jubileum

40 jaar Château de l'Engarran!

We gaan iets minder ver terug in de historie: sinds 2015 werkt de Confrérie samen met Château de l'Engarran uit Lavérune, nabij Montpellier. Op de foto wijnmaakster Diane Losfelt, 3e generatie. Haar moeder besloot in 1978 om hun wijn zélf te gaan bottelen en jaargang 2018 is dan ook hun 40e jaargang. We proefden in Parijs 1988, 1998, 2008 en uiteraard 2018. Allemaal wijnen die nog stonden als een huis. Wouter ontmoette Diane en haar zus overigens als in 1997, dus we gaan toch al weer heel lang terug en leuk om tijdens ons jubileum stil te staan bij het 40-jarige jubileum van 'Les Dames de l'Engarran!

Ja, wij zijn een wijnclub. Maar niet zo maar één of weer zo één. Wij zijn een club met historie (bestaan al sinds 1972) en met een principe. Wij kiezen heel bewust voor kwaliteit, service en actieve inbreng van onze leden. Ben je wijnliefhebber en wil je meer informatie? Mail ons of bel: 073-5530901.
We werken samen met Bensdorp Wijnen, ook uit Den Bosch.

meer over ons

Nieuwsbrief

Contact informatie

Wijnmand

Verzendkosten €0,00

Totaal €0,00

Ga naar de wijnmand