Mas Rous

Mas Rous

Verslag van ons laatste bezoek aan dit Domein. Vorig jaar kregen we het droevige bericht dat José Pujol overleden is. We willen u het verslag echter niet onthouden: vlakbij Le Boulou richting Argelès, tegen de Spaanse grens en aan de voet van bergen van de Albères ligt Montesquieu. Dorp heeft een prachtig Romaans kerkje en natuurlijk Mas Rous. José Pujol is van de 5e generatie die hier wijn maakt. Getrouwd met Nathalie uit hetzelfde dorp. De naam van het domein is simpel te onthouden. Mas is boerderij of landhuis. Rous is Catalaans voor Rouge. De oudste voorvader had rood haar. De boerderij van de rode ofwel Mas Rous.
Het is zaterdag en er staat veel wind. Volgens José is er bijna altijd wind of transmontana die van de Atlantische zee langs de Pyreneeën richting Middellandse zee blaast of wind vanaf de Middellandse zee. Je moet er aan wennen, maar voor de druiven is het prima. Na regen blijft het nooit lang vochtig. Dus minder schimmel en ziektes.
De hele ochtend heeft hij in de keuken gestaan om een Catalaanse lunch voor te bereiden. Daarbij zullen we al zijn wijnen proeven. En dat zijn er heel wat.
We beginnen met eigengemaakte saucisse en paté. Een vriend van hem houdt varkens en die worden regelmatig geslacht en al het vlees wordt gebruikt of ingevroren. José maakt worst, paté, koteletten en ham. Alle groente en fruit komen uit eigen moestuin. We drinken de droge muscat en de rosé van 2007.
Daarna komt uit de oven een grote gigot d’agneau (lamsbout) met veel knoflook en kruiden. En de bodems van kleine paarse artisjokken. Hierbij de Al Cortal 2007, een nieuwe vin de pays: Syrah 2007, de Tradition Roussillon 2007, de Cuvée 2006, Cabernet Sauvignon 2006 en de Mas del Ros 2005. De Al Cortal is al jarenlang een van onze best verkochte rode wijnen. Gelukkig is de 2007 ook weer erg goed. Een vin de pays met karakter. Rijp fruit, cassis, laurier en een zachte afdronk.
Als tussengerecht 2 kazen en een groene salade. Gelegenheid om de rode wijnen nog wat door te proeven. Gelukkig staat er een spuugbak op tafel anders wordt mijn terugreis onverantwoord.
Als toetje komt er een appeltaart van fijn bladerdeeg. Daarbij is de Muscat de Rivesaltes VDN 2008 en een Rivesaltes van 1993. De laatste is een lichtbruin gekleurde, geoxideerde wijn vergelijkbaar met een oude sherry.
Een heerlijke Catalaanse maaltijd met maar liefst 10 wijnen, waarmee José bewijst dat hij naast een begaafde wijnmaker ook een uitstekende kok is.


De producten van Mas RousLocatie


Bekijk de locaties van alle producenten

Ja, wij zijn een wijnclub. Maar niet zo maar één of weer zo één. Wij zijn een club met historie (bestaan al sinds 1972) en met een principe. Wij kiezen heel bewust voor kwaliteit, service en actieve inbreng van onze leden. Ben je wijnliefhebber en wil je meer informatie? Mail ons of bel: 073-5530901.
We werken samen met Bensdorp Wijnen, ook uit Den Bosch.

meer over ons

Nieuwsbrief

Contact informatie

Wijnmand

Verzendkosten €0,00

Totaal €0,00

Ga naar de wijnmand